Paragraaf F. Verbonden partijen

24. Werkbedrijf regio Limburg Noord

4.05  Werkbedrijf regio Limburg Noord

Vestigingsplaats

Venlo

Vorm

Samenwerkingsovereenkomst

DP

DP11

Doel

Het doel is dat er binnen de arbeidsmarktregio één aanspreekpunt is; het werkgeversservicepunt, waar werkgevers terecht kunnen voor informatie, advies en specialistische expertise. Daarnaast zijn gemeenten en UWV gezamenlijk verantwoordelijk voor de registratie van alle werkzoekenden en vacatures (transparantie arbeidsmarkt). UWV en gemeenten staan gezamenlijk aan de lat voor de gestelde doelen uit het marktbewerkingsplan, zoals invulling geven aan de Banenafspraak.

Participanten

De volgende partijen maken onderdeel uit van de samenwerkingsovereenkomst 2021-2025, ondertekend in juni 2021: Gemeente Venray, gemeente Venlo, gemeente Beesel, gemeente Horst aan de Maas, gemeente Peel en Maas, gemeente Gennep, gemeente Bergen, NLW groep NV, Stichting INTOS, WAA groep, UWV Werkbedrijf.

Openbaar belang

Stelt het marktbewerkingsplan vast en monitort of de regionale samenwerkingsafspraken door partijen worden nagekomen.

Bestuurlijk belang

De portefeuillehouders van Peel en Maas en van Venlo vertegenwoordigen de Noord-Limburgse gemeenten.

Financieel belang

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet.
De bekostiging van het werkgeversservicepunt (uitvoeringsorganisaties van het Werkbedrijf) is conform samenwerkingsovereenkomst verdeeld tussen de partners.

Risico's

Het belangrijkste risico is dat de Quotum-wet wordt geactiveerd, omdat de taakstelling wat betreft de plaatsing van de doelgroep niet wordt behaald.

Ontwikkelingen

Er spelen diverse ontwikkelingen zoals: - Invulling van de banenafspraak (wordt dit jaar onderzoek naar gedaan);- Uniforme vastleggen van werkzoekenden en vacatures;- Monitoring;- Het verkleinen van de mismatch tussen vraag (ondernemers) en aanbod (werkzoekenden); inspelen op de groeiende behoefte aan betaalde krachten. Een nieuwe ontwikkeling is het landelijke vraagstuk over de structuur van de Arbeidsmarktregio's. Het Rijk is bezig met een voorstel voor bestuurlijke governance van de Arbeidsmarktregio's, dit mede naar aanleiding van de diverse uitdagingen in de arbeidsmarkt. Deze ontwikkeling wordt nauwgezet gevolgd en daar waar mogelijk op geanticipeerd.

Beleidsvoornemens

- In het marktbewerkingsplan zijn de beleidsvoornemens opgenomen. Er is een vertaling gemaakt naar een jaarplan.
- Ontwikkeling naar een nieuwe passende governance voor de arbeidsmarktregio n.a.v. regionale evaluatie en landelijke aankondiging wijziging structuur arbeidsmarktregio's.

Rapportages

Het Werkgeversservicepunt heeft een jaarplan opgesteld op basis van het marktbewerkingsplan. In 2019 is het WSP geevalueerd en op basis van de evaluatie zijn voorstellen gedaan ter verbetering. Het nieuwe plan met structuur is akkoord en er wordt nu uitvoering gegeven aan dit nieuwe plan.

Financiële ontwikkeling (x  €1.000)

2020

2021

2022

2022 (begr.)

Eigen vermogen

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Vreemd vermogen

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Resultaat

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Deze pagina is gebouwd op 07/17/2023 14:27:06 met de export van 07/17/2023 12:21:35