PROGRAMMA 3 WERKEN

DEELPROGRAMMA 3.1 ECONOMISCHE ONTWIKKELING

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voort-gang

Actueel

Tot overeenstemming komen met het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo met betrekking tot de keuzes die we maken ten aanzien van de bedrijventerreinen

2023

Het ontwikkelbedrijf wordt betrokken bij de keuzes die we maken ten aanzien van het bedrijventerrein. Zie ook de opdracht ontwikkelen van 30 ha. netto bedrijventerrein Venray.

Stimuleren van bedrijvigheid die past bij de potentiële Venrayse beroepsbevolking

Continu

Dit is een continu proces dat nauw samenhangt met stappen die worden gezet t.a.v. de ontwikkeling van bedrijventerreinen.

Bieden van groeimogelijkheden voor bestaande en nieuwe bedrijven met oog voor kwalitatieve bedrijvigheid

Continu

De discussie over de toekomst van de bedrijventerreinen is in volle gang. Op 29 november 2022 vond een raadsavond plaats over dit thema. Deze avond vormde de basis voor het formuleren van uitgangspunten/randvoorwaarden voor het vervolg. Er is duidelijk sprake van een behoefte aan nieuw(e) bedrijventerrein(en). Waar en onder welke voorwaarden is nog onderwerp van gesprek. Hiertoe wordt o.a. in 2023 een raadswerkgroep ingesteld.

Herijken van de regionale visie bedrijventerreinen

2023

In 2019 heeft Venray zelf kwalitatieve criteria geformuleerd voor de (kleinschalige) uitbreiding van het bedrijventerrein bij Ysselsteyn, waarmee is ingestemd. Op regionaal niveau is de gemeente Venlo aan zet om de regie te voeren op een nieuwe visie op de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Hieraan worden kwalitatieve criteria voor uitbreiding gekoppeld. De verwachting was dat hiermee nog in 2022 werd gestart. De provincie Limburg is ook beleid aan het voorbereiden over regie op bedrijventerreinen. In de loop van 2023 wordt hierover meer duidelijk.

Ontwikkelen van 30 ha. Netto bedrijventerrein Venray

2023

In 2022 is aan de raad het marktonderzoek opgeleverd over de wensen/behoeften ten aanzien van de ontwikkeling van 30 ha. bedrijventerrein in Venray. De uitkomsten vormen de basis voor ontwikkelscenario's. Hierbij gaat het enerzijds om het in beeld brengen van potentiële locaties en anderzijds om de wijze waarop deze locaties worden ontwikkeld. Dit laatste betreft vooral de samenwerking met het Ontwikkelbedrijf. Deze scenario’s zijn van de nodige ruimtelijke, financiële en juridische factoren afhankelijk. Welke locatie(s) is/zijn onder welke voorwaarden in beeld? Op welke wijze vindt de ontwikkeling plaats? Willen we als gemeente in eigen beheer ontwikkelen of in samenwerking met andere partijen? Welke consequenties heeft de keuze voor het een of ander in juridische en financiële zin? Vragen als deze kwamen op 29 november 2022 aan bod tijdens een raadsavond. In 2023 is een raadswerkgroep ingesteld waarin de uitgangspunten en randvoorwaarden voor ontwikkeling van een of meerdere nieuwe locaties worden besproken.

Integrale aanpak arbeidsmarktbeleid

Continu

Zowel lokaal als regionaal zijn er diverse ontwikkelingen, zowel inhoudelijk maar ook op het gebied van governance, die aanleiding zijn voor het opstellen van een nieuw opdracht. Er is in het laatste kwartaal van 2022 een regionaal opdrachtformulering opgesteld. Insteek van de regionale opdracht is komen tot een regionale strategische arbeidsmarktagenda en bijbehorende, bij onze regio, passende structuur en governance. Vraag die we als Venray vervolgens nog dienen te beantwoorden is of de regionale opdrachtformulering ook voor Venray voldoende de lading dekt, of dat we nog een eigen lokale opdracht moeten opstellen.

Realiseren werklandschap

Continu

De gemeente Venray is aandeelhouder van de BV Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo (hierna: het Ontwikkelbedrijf). Inmiddels functioneert de nieuwe organisatiestructuur van het Werklandschap na de vervlechtingsoperatie al ruim vier jaar. In het voorjaar van 2022 is gestart met een evaluatie van de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) uit 2017. Deze is in juli 2022 opgeleverd en besproken in het strategisch (aandeelhouders)overleg van september 2022. In november 2022 is de raad geïnformeerd over de uitkomsten. Verdere ontwikkeling hangt nauw samen met de afspraken rondom de realisatie van 30 ha. bedrijventerrein in Venray.

Stimuleren kennisontwikkeling

Continu

Diverse projecten en initiatieven hebben ook in 2022 vanuit de Regiodeal en Investeringsagenda een impuls gekregen om zo bij te dragen aan de doorontwikkeling van de campus als brandpunt van kennis en innovatie in de regio.
Ook in 2022 hebben we verder gewerkt met trainees aan opdrachten in onze gemeente en is door de regio i.s.m. bedrijven en de campus een regionaal trainee programma ontwikkeld dat in 2023 wordt uitgerold.
We hebben diverse initiatieven opgewerkt naar projecten en hebben projecten begeleid in de uitvoering die een impuls geven aan de ontwikkeling van kennis en innovatie in Venray en de regio.

Blijvend investeren in de ontwikkeling van Brightlands Campus Greenport Venlo - kennislandschap

Continu

Vanuit de samenwerking binnen de Brighlands Campus hebben we ook in 2022 ingezet op het stimuleren van kennis en innovatie in agrofood om zo een bijdrage te leveren aan de transitie naar circulaire of kringlooplandbouw. De campus heeft een verdere focus aan gebracht in de thema's en kiest voor "voeding en gezondheid" als hoofdthema, waar de thema's "future farming" en "circulaire economie" ondersteunend aan zijn. De projectvoorstellen die in het kader van Regiodeal door de campus zijn ingediend, w.o. shared facilities, zijn in 2022 verder uitgewerkt om deze in 2023 daadwerkelijk te realiseren. De planontwikkeling van het Proteïne Research Centrum is in 2022 afgerond en zal in 2023 / 2024 worden gerealiseerd op de campus.

Initiëren/faciliteren Agrofood in de regio incl. Eiwitrijk, Agropole

Continu

Agrofood is een belangrijke economische drager voor Venray en de regio. Wij hebben in 2022 de sector gefaciliteerd om stappen te zetten richting een zo duurzaam mogelijke productie en verwerking, ook de transitie naar kringlooplandbouw en nieuwe eiwitten hebben de aandacht gehad. Vanuit de investeringsagenda en het innovatiefonds hebben we bij gedragen aan projecten en initiatieven. In samenwerking met Insect Valley Europe is een aanvraag Investeringsagenda ingediend en gehonoreerd om het netwerk (community) rond productie en verwerking van insecten als nieuwe eiwitten te ondersteunen en te komen tot een coöperatie. Het project "Eggsperience" is ondersteund waarbij een nieuw concept voor het houden van legkippen wordt ontwikkeld. De Interreg projecten "Agropole" en "Circular Bio", waarbij het gaat om kennisuitwisseling en het verbinden van D-NL initiatieven tussen bedrijven, zijn afgerond. Diverse ondernemersbijeenkomsten zijn georganiseerd alsmede twee grotere events waarbij de resultaten van de projecten zijn gepresenteerd. In het kader van het nieuwe Interregprogramma (Interreg VI), is voor beide projecten een vervolg ingediend: "Agropole Innovates" en "Realise Bio". Voor "Realise Bio" is eind 2022 de goedkeuring ontvangen. In de samenwerking FoodNL zijn de thema’s “voeding en gezondheid” en “eiwittransitie” verder uitgewerkt. Een delegatie van landbouwattaches uit Europese landen heeft onze regio en Venrayse bedrijven bezocht om geïnformeerd te worden over projecten en initiatieven rond eiwittransitie. In oktober hebben we met FoodNL deelgenomen aan de European Week of Regions and Cities (EWRC) in Brussel.

Zorgen voor een aantrekkelijk en gezond centrum met meer groen

Continu

Het project bevat naast de vergroening van de parkeerplaatsen ook de pleinen in het centrum. Hier gaan we als eerste mee aan de slag. Op deze pleinen staan al een aantal bomen, maar de kwaliteit hiervan laat erg te wensen over. Daardoor dragen ze onvoldoende bij aan het oplossen van negatieve effecten door klimaatverandering zoals hittestress en droogte. De eerste stap hierin is het vervangen van de bestaande bomen op de Grote markt en De Bleek.

Inzetten op transformatie van leegstaande panden

2023

Er zijn subsidies beschikbaar voor de verplaatsing van winkels/horeca naar het kernwinkelgebied en de transformatie van leegstaande/vrijkomende winkel-/horecapanden naar een andere functie (zoals wonen). Op dit moment zijn diverse subsidieaanvragen afgehandeld, in behandeling of in voorbereiding. Medio 2023 zal een evaluatie plaatsvinden van de subsidieregeling en zullen voorstellen worden gedaan voor het vervolg.

Voeren van regie op de centrumontwikkeling

Continu

Inspanningen in het centrum van Venray waren ook in 2022 gericht op de 3 c’s: Compleet, Compact en Comfortabel. Om dit te bereiken is o.a. samengewerkt met de stichting Streetwise. Deze samenwerking heeft geleid tot de invulling van enkele leegstaande panden met nieuwe formules. Er vond verder doorlopend overleg plaats met de ondernemers in het centrum (horeca en retail) over het aantrekken van nieuwe bezoekers, het voorkomen van leegstand en de organisatie van evenementen. In 2023 worden verschillende samenwerkingsverbanden tegen het licht gehouden.

Verplaatsen van de bibliotheek naar het kernwinkelgebied

2023

In 2022 is het project technisch uitgewerkt: verduurzamingsplan, definitief ontwerp, interieurplan, kostenraming, bouwbestek en onderleggers vergunningverlening, zodat conform bij provincie ingediende eindverantwoording de verbouwing medio 2023 is gerealiseerd. De verhuizing en opening van de bibliotheek is voorzien in de 2e helft van 2023.

Versterken van regionale en lokale promotiestructuur

Continu

In het regionale actieprogramma vrijetijdseconomie wordt het belang van een goede regionale en lokale promotiestructuur benadrukt. Op dit moment loopt de herijking van het actieprogramma en de focus ligt op de huidige promotiestructuur. Voor Venray betekent dat regiopromotie door Limburg Marketing en lokale promotie door het Toeristisch recreatief Platform Venray (TrPV), de VVV en Venray Bloeit. De eerste bevindingen uit de herijking van het actieprogramma leren ons dat de promotie éénduidiger moet worden uitgevoerd en dat betekent dat de huidige structuren in de loop van 2023 moeten veranderen. Dat vraagt extra aandacht in 2023 maar het momentum is goed, want de contracten met zowel het TrPV (inclusief VVV) en Venray Bloeit lopen eind 2023 af. Het contract met Limburg Marketing loopt nog door tot en met 2024, maar de directie heeft aangegeven zich in dit transitieproces flexibel op te stellen.

Realiseren van meer en betere (gethematiseerde) routes die passen bij het DNA van Venray

Continu

Om het recreatief aanbod te versterken ontwikkelen we fiets-, wandel-, ruiter- en MTB-routes die aansluiten bij de Venrayse thema's psychiatrie, schaaphistorie, Venray Remembers (historie en Archeoroute) en de Liberation Route Europe (oorlogshistorie). De Archeoroute is een Limburg breed netwerk van archeologisch interessante locaties die door fietsroutes met elkaar zijn verbonden. In november 2022 is ter hoogte van het Venray's Museum nog een Archeopunt over de voormalige Burggraaf gerealiseerd, waardoor de twee Archeo fietsroutes binnen de gemeente allebei het centrum van Venray aandoen.

Versterken van de kwaliteit en diversiteit en vitaliteit van ons verblijfsaanbod

2025

Vanuit actielijn 1 uit het regionale actieprogramma vrijetijdseconomie werken we structureel aan de kwaliteit en diversiteit van het regionale, maar ook lokale verblijfsrecreatieve aanbod. Kleinschalige lokale nieuwe initiatieven worden in de regio ter informatie en afstemming besproken. Grootschalige verblijfsrecreatieve ontwikkelingen worden regionaal ter instemming aan het portefeuillehoudersoverleg voorgelegd. Het regionale project rode en groene spoor vakantieparken, waarvoor Venray als projectleider fungeert, draagt ook bij aan de kwaliteit en diversiteit van het regionale en lokale verblijfsrecreatieve aanbod.

Aansluiten bij regionale samenwerkingsverbanden op het gebied van toerisme

2025

Dat doen we met name in de regionale samenwerking op Vrijetijdseconomie. Daarnaast is Venray sinds 2022 aangehaakt aan het Geopark Peelhorst en Maasvalllei in oprichting (i.o.). Dit is een samenwerkingsverband van Brabantse en Limburgse gemeenten, de waterschappen Aa en Maas en Limburg en de provincies Noord Brabant en Limburg. Doel is om voor dit gebied, met de Peelrandbreuk als verbindend geologisch element, uiterlijk in 2025 de Unesco geopark status te verkrijgen. In 2023 wordt het plan van aanpak inclusief convenant en begroting, om te komen tot de Unesco geopark status in 2025, ter besluitvorming aan het college voorgelegd.

Organiseren van een werkstructuur en samenwerking van stakeholders bij het actieprogramma VTE

2025

Er wordt op de afzonderlijke 5 actielijnen inmiddels door overheden samengewerkt met ondernemers. De werkstructuur zoals voorzien wordt niet gerealiseerd maar er is sprake van een werkbaar alternatief. In 2022 is de herijking van het Actieprogramma in gang gezet en daarbij wordt opnieuw gekeken naar een goede structuur waarin overheid, onderwijs en ondernemers samenwerken om de doelen van het Actieprogramma te behalen. Het resultaat van de herijking wordt in 2023 ter vaststelling aan het college en de gemeenteraad voorgelegd.

Uitvoeren actieprogramma Vrijetijdseconomie (VTE)

2025

In de actielijn Vitale Verblijfsrecreatie (1) is tot nu toe het kwaliteitsspoor oftewel het groene spoor gevolgd. In 2021 is in samenwerking met de Provincie een projectplan opgesteld waarin naast het groene spoor ook aandacht is voor handhaving op/saneren van vakantieparken en campings. Dit noemen we ook wel het rode spoor. Dit plan ‘Rode Spoor en groene spoor’ vakantie- en recreatieparken Noord-Limburg is ingebracht en goedgekeurd binnen de Regiodeal. Het project is ingestoken vanuit veiligheid, Vrijetijdseconomie voert uit en Venray fungeert als projectleider. In de actielijn Vitale dagrecreatie (2) is m.i.v. 1 juli 2022 een projectmanager aan de slag om de bij de regiogemeenten en ondernemers opgehaalde projecten en verbeterpunten uit te voeren. In actielijn Vrijetijdslandschap (3) is een plan van aanpak opgesteld.  Ten behoeve van de verbetering van de infrastructuur zal er een TOP –netwerk (Toeristisch Overstap Punt) in de regio ontstaan, is de regio partner geworden van de Liberation Route Europe en maakt de regio onderdeel uit van het internationale wandelnetwerk vanuit Zuid Engeland naar Berlijn. Voor actielijn Crossovers (4) is een agro toeristisch ondernemersplatform opgericht dat in mei 2022 is gestart met de campagne "Limburg smaakt je beter". De regiomarketing (actielijn 5) is in 2022 naar tevredenheid uitgevoerd door Limburg Marketing. Op dit moment loopt de herijking van het actieprogramma en de bevindingen en aanbevelingen worden in 2023 aan het college en de gemeenteraad voorgelegd.

Toekomstig

Onderzoek naar het versterken van het economisch belang en het benutten van kansen van de (geestelijke) gezondheidszorg in en voor Venray

2023

Mogelijk wordt dit onderdeel van een breder op te stellen Programma Economie. In het eerste half jaar 2023 wordt bezien of en zo ja, in welke vorm een dergelijk programma kan worden opgesteld.

Het samen met de partners realiseren van de Coalitie Brede Welvaart Venray (samenwerking binnen de vier O’s)

Begin 2022 zijn gesprekken gevoerd over het oprichten van een Coalitie Brede Welvaart met vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, het onderwijs en de gemeente.
Na de verkiezingen is hier (vooralsnog) geen vervolg aan gegeven. Momenteel wordt prioriteit gegeven aan ondernemersondersteuning in andere vormen. Welke vormen dit zijn, is in 2023 onderwerp van gesprek.
De bestaande samenwerkingen (met o.a. Streetwise, binnen Venray Bloeit, etc.) worden geëvalueerd.

Deze pagina is gebouwd op 07/17/2023 14:27:06 met de export van 07/17/2023 12:21:35