Paragrafen

Paragraaf H. Investeringen en majeure projecten

Majeure projecten

BV Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo

Voor een toelichting op dit project verwijzen wij u naar de paragraaf G, onder regionale projecten.

Omgevingswet

De invoeringsdatum is verschoven naar 1 januari 2024. De Venrayse invoeringsstrategie is vastgesteld als ‘pragmatisch onderscheidend’: vernieuwen waar nodig en behouden wat goed is. Stap voor stap aanpakken en verder bouwen. De planning is herijkt en er is meer tijd beschikbaar gekomen om te oefenen met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en het maken van afspraken met ketenpartners. Dit is van groot belang om op 1 januari 2024 een tijdige en adequate vergunningverlening te kunnen borgen. Er worden nauwere relaties gelegd met ketenpartners (incl. Regionale Uitvoeringsdienst, RUD) teneinde processen van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) per 1-1-2024 binnen de gestelde (kortere) termijn te kunnen uitvoeren.
In februari 2022 heeft de gemeenteraad het Koersdocument ‘strategie en uitgangspunten implementatie Omgevingswet’ vastgesteld waarin de uitgangspunten zijn opgenomen die we in Venray hanteren.
In 2022 heeft de eerste evaluatie van de Omgevingsvisie plaatsgevonden en wordt gewerkt aan een Ruimtelijk Kwaliteitskader ter nadere concretisering. Tevens is een herzien plan van aanpak voor de het Omgevingsplan in september 2022 door uw raad vastgesteld. Venray is inmiddels grotendeels aangesloten op het DSO en de benodigde software voor planvorming en toepasbare regels zijn aangeschaft. Aanschaf en implementatie van een (provinciebrede) module voor VTH (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving) heeft in 2022 plaatsgevonden. Werkprocessen zijn  herijkt en 2023 wordt gebruikt om hiermee te oefenen, ook met ketenpartners. Medewerkers zijn  verder geschoold op inhoud en op vaardigheden. In oktober 2022 heeft een raadsavond plaatsgevonden over de Omgevingswet en de Omgevingsdialoog. De evaluatie van de Omgevingsdialoog is vervolgens in de raad van december 2022 besproken. Tot slot is in 2022 meer inzicht verkregen in de wijzigingen in leges, de (nieuwe) milieuleges voor 'milieubelastende activiteiten' en in de structurele effecten van de Omgevingswet.
Periodiek wordt uw raad op detail geïnformeerd door middel van de rapportage majeure projecten. Daarnaast wordt elk kwartaal de raadswerkgroep Omgevingswet meegenomen in het proces en de actualiteiten.

GlaswebVenray

Nadat GlaswebVenray de dorpen en het buitengebied van glasvezel had voorzien, was de aanleg in de wijken van Venray gepland. Een economisch verantwoorde aanleg bleek niet mogelijk vanwege onder meer de stijging van de investeringskosten en het achterwege blijven van het benodigde deelnamepercentage.
In 2022 zijn GlaswebVenray en KPN tot samenwerkingsafspraken gekomen dat KPN de aanleg van het glasvezelnetwerk voor haar rekening neemt. Voor de aanleg en uitvoering is daartoe door de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met KPN overeengekomen.
Met de aanleg door KPN van de tweede fase van het glasvezelnetwerk in Venray is een beroep door GlaswebVenray op een aanvullende garantstelling niet langer opportuun. Voor wat betreft de gemeentelijke garantstellingen op de geldleningen voor fase 1 wordt periodiek door GlaswebVenray verantwoording afgelegd. Daarnaast wordt jaarlijks de zogenaamde safe harbour-premie voldaan.  Met KPN is overeengekomen dat zij als provider tot het glasvezelnetwerk van GlaswebVenray toetreden. Deze, naar verwachting, gunstige ontwikkeling voor het klantenbestand wordt nauwlettend gevolgd.

Venray Vergroent

Inleiding

Duurzaamheid is een van de grote opgaven voor de komende decennia en raakt (lokale) overheden, partners / organisaties en inwoners. Als we het hier hebben over duurzaamheid, bedoelen we: Energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie.

Algemeen

Na een periode van veel investeren in het proces Venray Vergroent en het ontwikkelen van beleid, zitten we nu vooral in de fase van uitvoeren. Dit is aanleiding geweest in om in 2022 een nieuwe versie van het procesplan Venray Vergroent op te stellen.

Bij de fase van uitvoeren wordt het meer en beter met inwoners en partners in gesprek komen steeds belangrijker. Er is in 2022 een nieuw communicatieplan ‘Venray Vergroent’ opgesteld waarin we hebben verwoord hoe we met de communicatie en burgerparticipatie in het kader van Venray Vergroent omgaan.

Naast de meer 'reguliere' weg die we daarbij vaak bewandelen, is het digitale platform Groene Strijders, een platform door, voor en van onze inwoners, een goed middel dat we hiervoor benutten en dat we verder doorontwikkelen. Ook is in 2022 een begin gemaakt met de brede dialoog als instrument om met onze betrokken inwoners in gesprek te komen.
Subsidieverordening Venray Vergroent is in de tweede helft van 2022 geëvalueerd. Op basis van de evaluatie is de subsidieverordening op onderdelen aangepast. De nieuwe Subsidieverordening Venray Vergroent is in januari 2023 door de gemeenteraad vastgesteld.

Energietransitie

Kijkend naar 2022 dan zijn het opstellen van het Uitvoeringsprogramma Warmte en Besparen en het starten van het proces Herijking Energiestrategie twee belangrijke meer beleidsmatige stappen die gezet zijn. Verder is er met de regio's Noord- en Midden-Limburg en de provincie verder gebouwd aan de (uitvoeringsorganisatie) Regionale EnergieStrategie (RES).
Voor onze (kwetsbare) inwoners is het belangrijk dat er in 2022 uitvoering is gegeven aan diverse projecten als het gaat om het tegengaan van de energiearmoede. Onder andere het stimuleren en subsidiëren van kleine energiebesparende maatregelen, een witgoedactie voor minima en isolatiesubsidie voor minima met een eigen (lage label) Woning. Daarnaast is er een energieloket voor inwoners ingericht waar zij met al hun vragen en vervolgstappen voor verduurzaming terecht kunnen: Duurzaam Bouwloket | Venray .
Verder blijft het inzetten op energiebesparing onverminderd belangrijk. Daartoe is ook in 2022 ingezet op het verder verduurzamen van het gemeentehuis en andere gemeentelijke gebouwen, scholen, accommodaties, bedrijfsgebouwen etc..

Klimaatadaptatie
Conform het Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie en het Collegeprogramma is ook in 2022 een aantal basisscholen aan de slag gegaan met het vergroenen van de schoolpleinen. Ook zijn we op kleine lokale schaal met burgers aan de slag om straten en schoolpleinen te ontstenen en te vergroenen.

We breiden we het netwerk aan landschapselementen uit en op een grotere schaal werken we samen met andere partijen in een gebiedsgerichte aanpak om de natuurlijke systemen te herstellen waardoor er op grotere schaal water kan worden opgevangen en vastgehouden en nieuwe natuur wordt ontwikkeld.

Circulaire economie

Bij circulaire economie merken we dat het thema nog behoorlijk in de kinderschoenen staat. Hoewel we ook in 2022 stappen vooruit hebben gezet, zijn deze stappen vaak klein. Vanuit circulaire economie is er in 2022 een pilot monitoring gestart. Zodat we steeds beter in beeld krijgen dat wat hetgeen we doen bijdraagt aan onze doelen. Daarnaast blijft het intern aandacht vragen voor circulair inkopen en het intern en extern creëren van bewustwording belangrijk. Daarnaast is in 2022 een begin gemaakt met het leggen van de verbinding met ontwikkelingen landelijk gebied, vooral als het gaat om de mogelijkheden van kringlooplandbouw.

Programma Landelijk Gebied

Op het landelijke gebied komen vele opgaves af, zoals bijvoorbeeld de klimaatopgave, de energietransitie, de biodiversiteit, de stikstofproblematiek, de volksgezondheid, de ondermijning, de bodemkwaliteit, de wateropgave, etc.. Daarnaast zijn er acties nodig om de ambities en de doelen uit de omgevingsvisie waar te maken.
De gemeenteraad heeft in maart 2021 het Plan van Aanpak van het omgevingsprogramma landelijk gebied vastgesteld en dit proces aangemerkt als majeur project. In 2022 zijn we met de uitvoering van dit omgevingsprogramma begonnen. De evaluatie van het landelijke beleid is in 2022 afgerond. Samen met de trekkers van de omgevingswet is het project Ruimtelijk kwaliteitskader opgestart. Dit project geeft samen met het in 2022 opgestarte project "Nadere duiding en definiëring van een gezond en veilig Venray" input voor de gebiedsgerichte aanpak en de update van het landelijk ruimtelijk beleid. Deze projecten worden eind 2023 opgestart. In 2022 is ook een start gemaakt met het project datamonitoring en het omgevingsprogramma Landelijk Gebied 2023 - 2026.  Ook de uitvoering van de projecten Gebiedsplan de Peel (onderdeel van het Limburgs Programma Landelijk gebied) is in 2022 opgestart. Dit betrof voornamelijk het vastleggen van de proces- en werkafspraken met de provincie Limburg. Binnen Novex-gebied de Peel is in 2022 de procesafspraken gemaakt om in 2023 te kunnen starten met het perspectief, de uitvoeringsagenda en de regionale investeringsagenda.  Daarnaast is ook de samenwerking met de gemeenten Horst aan de Maas en Peel en Maas geïntensiveerd.  De problematiek is in de drie landelijke gemeentes grotendeels hetzelfde. Door samen te werken wordt er efficiënter gewerkt maar kunnen we ook een grotere lobby vormen richting gebiedsplan, provincie en Rijk.  
Gezien de grote opgaven die op het landelijk gebied afkomen is er in 2021 een raadswerkgroep gevormd. De raadswerkgroep wordt frequent bijgepraat over de ontwikkelingen in het landelijk gebied en de knoppen waaraan zij kunnen draaien.
Om de inwoners en ondernemers in het landelijk gebied te informeren en te horen zijn er bijeenkomsten georganiseerd (inloopcafé).
In 2022 is er een digitale nieuwsbrief Landelijk Gebied gelanceerd en is de eerste uitgave verschenen.

Hensenius Kwartier

In juni 2019 is een raadsvoorstel behandeld waarin vraagstukken in het Henseniuskwartier en omgeving aan bod zijn gekomen. Er is ingestemd met het opstarten van een verkenning naar blijvende oplossingsrichtingen voor de vraagstukken in het Henseniuskwartier en omgeving en daarbij te kiezen voor een projectmatige manier van werken. Daarnaast is ook ingestemd met het voorstel om het verplaatsen van de coffeeshop(s) mee te nemen als één van de te onderzoeken oplossingsrichtingen.
De afgelopen maanden zijn er diverse stappen gezet binnen het project. Zo het openbaar groen verbeterd, is er meer verlichting gekomen en zijn de voorbereidingen getroffen voor de verkeersproef. Ook is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het verplaatsen van de coffeeshops. De resultaten van dit onderzoek worden op korte termijn met de raad gedeeld.

Bewoners en ondernemers denken mee via diverse begeleidingsgroepen. De bewoners zijn betrokken bij de maatregelen m.b.t. de verkeersproef, de verlichting en het groen. Daarnaast is er speciale webpagina in het leven geroepen er (https://www.venray.nl/verbeteren-leefbaarheid-henseniuskwartier) en zijn diverse nieuwsbrieven verstuurd. Ook zijn er verschillende communicatie-materialen ontwikkeld om de bezoekers te informeren over de verkeersproef. De bewoners van het Henseniuskwartier, direct omwonenden en ondernemers hebben brieven ontvangen. Er vinden (regelmatig) gesprekken plaats met de ondernemers in het gebied die mogelijke hinder gaan ondervinden.  

Deze pagina is gebouwd op 07/17/2023 14:27:06 met de export van 07/17/2023 12:21:35