Wat hebben we bereikt?
Veiligheid
In 2022 is vanuit het veiligheidsdomein relatief veel inzet geweest op veiligheidsvraagstukken, die voortvloeien uit actuele ontwikkelingen in de wereld c.q. maatschappij. Denk aan de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingencrisis met een noodopvang van asielzoekers en opvang van vluchtelingen tot gevolg. Denk ook aan de woon-, energie-, klimaatcrisis en inflatie met maatschappelijke verontwaardiging en ongenoegen, soms verwardheid, anti-overheid en toenemende polarisatie tot gevolg. Ook de verdere digitalisering brengt uiteenlopende vraagstukken met zich mee waar de inzet van de gemeente zich richt op de eigen informatiebeveiliging, het weerbaar maken van inwoners en ondernemers alsook op het prepareren op eventuele cyberincidenten en online aangejaagde openbare ordeverstoringen. Al deze ontwikkelingen laten wederom zien dat - na de pandemie - het veiligheidsdomein continu in beweging is en om bijsturing blijft vragen als het gaat om prioritering en inzet van capaciteit.
Lokaal is in samenwerking met partners onder het RIEC convenant inzet geweest op het gebied van ondermijning (o.a. drugscriminaliteit (Damoclesbeleid en Veluwse methode), jeugdige ondermijners (o.a. STRDR-project ter voorkomen (verder) afglijden risicojongeren), mensenhandel, lokaal meldpunt Meld een Vermoeden). Ook is een aantal projecten die ontwikkeld zijn in het kader van de regiodeal tot uitvoering gekomen. Denk aan 'Kijk niet weg' campagne, Keurmerk veilig ondernemen buitengebied, herstelconferenties). In de aanpak van misstanden in relatie tot huisvesters, werkgevers en uitzenders van arbeidsmigranten heeft in 2022 een proef met inzet van het Flexibel Regionaal Interventieteam arbeidsmigranten gedraaid onder regie van de Arbeidsinspectie. Op het snijvlak zorg en veiligheid is inzet geweest op multicomplexe casuïstiek, woonoverlast, drugspreventie, doorontwikkeling van het Zorg- en Veiligheidshuis en Grip op onbegrip (verwarde personen).
Vergunningverlening, toezicht en Handhaving
Venray maakt onderdeel uit van de RUD Limburg-Noord en werkt ook samen met de gemeenten Gennep, Horst aan de Maas en Mook en Middelaar op het gebied van vergunningverlening, toezichtscontroles en juridische handhaving. De uitvoering van deze taken was vastgelegd in het uitvoeringsprogramma 2022. Vanwege niet kunnen invullen vacatures en langdurig afwezige medewerkers is de uitvoering in Venray achter gebleven op de planning. De werkzaamheden voor de overige gemeenten is redelijk volgens planning verlopen. De uitgevoerde werkzaamheden zijn geprioriteerd en daarbij de risicovollere zaken als eerste opgepakt. De focus ligt hierbij op de kwaliteit van de leefomgeving (gezond, veilig, duurzaam). Vrijwel alle afspraken worden, soms na waarschuwingen en vooraankondigingen, nagekomen.