PROGRAMMA 2 WONEN

DEELPROGRAMMA 2.3 VEILIGHEID EN HANDHAVING

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voort-gang

Actueel

Standpunt innemen voor wat betreft de (vestigingslocaties van) coffeeshops in Venray en het coffeeshopbeleid hierop aanpassen

2023

Op 15 maart 2022 is, ter uitvoering van het raadsbesluit van 15 februari 2022, opdracht verstrekt om een onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid van het verplaatsen van de coffeeshops. Meer specifiek behelst de opdracht een verkenning van de huidige situatie, de vestigingscriteria en de aanpassingsruimte. Ook het inventariseren van mogelijk nieuwe locaties met een eerste toets op haalbaarheid, waarna de potentieel geschikte locaties resteren alsook het uitvoeren van een impactanalyse op de nieuwe en oude c.q. huidige locaties maken deel uit van de opdracht. In december 2022 is een deelrapportage opgeleverd en gepresenteerd aan de portefeuillehouder en de raad.

Uitwerken van een nieuw integraal veiligheidsbeleid, met daaraan gekoppeld een dynamische veiligheidsagenda.

2023

In september 2022 heeft een raadsavond plaatsgevonden, waarbij de raad geïnformeerd is over de ontwikkelingen op het gebied van sociale veiligheid incl. ondermijning. In oktober 2022 is vervolgens de eindrapportage voor de Veiligheidsmonitor opgeleverd en in december 2022 is zowel de landelijke Veiligheidsagenda als het concept meerjarenbeleidplan van de politie-eenheid Limburg beschikbaar gekomen. Deze documenten vormen, uiteraard samen met de afspraken in het collegeprogramma, een belangrijke basis voor het lokale veiligheidsbeleid voor de komende jaren. De kaders van dit beleid werden op 19 januari 2023 verkend met de raad tijdens een raadsinformatieavond, waarna toegewerkt gaat worden naar vaststelling van lokaal veiligheidsbeleid in de raadsvergadering van juni 2023.

Aanpakken van vormen van criminaliteit/ondermijning

Continu

De projecten zoals voorbereid onder de vlag van de Regiodeal zijn in 2022 tot uitvoering gekomen. Zo is regionaal o.a. de campagne ‘Kijk niet weg’ ontwikkeld, is het Keurmerk Veilig Ondernemen voor het buitengebied (KVO-B) van start gegaan, heeft het ACT Interventieteam uiteenlopende controles uitgevoerd en zijn voorbereidingen getroffen voor de eerste herstelconferenties. Lokaal hebben we een meldpunt 'meld een vermoeden' ingericht met daaraan gekoppeld een digitale werkomgeving die voldoet aan het vastgestelde privacyprotocol binnengemeentelijke informatiedeling. Verder is er inzet geweest op de aanpak van jeugdige ondermijners. Voor de repressieve aanpak is een convenant gesloten met politie en het Openbaar Ministerie. Vanuit preventie is de samenwerking opgestart met STRDR om (verder) afglijden van risicojongeren te voorkomen door het bieden van perspectief (werk of school). Daarnaast is de aanpak van drugscriminaliteit geprioriteerd. In dit kader zijn meerdere panden gesloten en zijn er aan dealers dwangsommen opgelegd. Beleidsmatig is gewerkt aan een aanpak op mensenhandel (2022) alsook het actualiseren van het Damoclesbeleid. Andere thema’s, waarvoor in 2022 aandacht is geweest, zijn zorgcriminaliteit en een weerbare overheid.

Verankeren van toezicht en handhaving in beleidsvorming

2023

Het huidige VTH beleid is vastgesteld in 2020. Dit beleid wordt doorgenomen en waar nodig geactualiseerd. We gaan dit nalevelingsbeleid noemen. Dit beleid wordt met de raad gedeeld. Daarnaast zal voor de uitvoer van taken uit het beleid een uitvoeringsplan opgesteld worden.

Meewerken aan één gemeenschappelijke VTH-applicatie voor Limburg

2023

In 2022 zou Squit 20/20 in gebruik worden genomen. Gaandeweg het jaar werd echter duidelijk dat de leverancier deze applicatie al in de eerste helft van 2023 gaat uitfaseren en vervangen door Rx.Mission. Daarbij komt dat de leverancier het onderhoud op de huidig gebruikte applicatie verlengt tot 1-7-2023. Uiteindelijk is besloten om niet meer over te stappen op Squit 20/20, maar meteen de stap te maken naar Rx.Mission. Met deze applicatie zal per 1-7-2023 de aansluiting gemaakt worden op het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Het ontwikkelen van beleid op niet benutte vergunningen (zowel bouwen, als milieu)

2023

Enkele jaren geleden is een start gemaakt met het inzichtelijk maken van de aard, omvang en problematiek van onbenutte vergunningen voor de activiteit bouwen. Dit is destijds niet afgerond. Daarnaast is de opdracht nu ruimer geformuleerd, omdat ook de vergunningen voor milieu moeten worden meegenomen. In 2022 is uitgezocht wat reeds eerder inzichtelijk is gemaakt en gestart met het verder in beeld brengen van de omvang van onbenutte vergunningen.

Deze pagina is gebouwd op 07/17/2023 14:27:06 met de export van 07/17/2023 12:21:35