Bijzonderheden
Wegen
In 2022 is conform het wegenbeleidsplan (groot) onderhoud gepleegd aan diverse wegen. In zijn algemeenheid vinden reconstructies plaats in combinatie met andere projecten. De belangrijkste reconstructies die vanuit het wegenbeleidsplan zijn uitgevoerd zijn de Lollebeekweg, klimaat adaptatie Blitterswijck fase 5 en 6, Veulensewaterweg, centrum Brukske en Stationsweg fase 1. De investeringsbudgetten voor de komende 4 jaar worden verwerkt in de begroting door middel van het vaststellen van het wegenbeleidsplan 2023-2027.
Riolering
Jaarlijks wordt er afgekoppeld in de riolering. Zo is ook in 2022 weer een aantal straten in Blitterswijck voorzien van een infiltratieriool. De eerste fase van de reconstructie van de Stationsweg is uitgevoerd. Hierbij is een infiltratieriool aangelegd. Net als in de Overloonseweg. De renovatie van een deel van de drukriolering is in 2022 gestart. Dit wordt afgerond in het voorjaar van 2023. Daarnaast is het reguliere onderhoud (schoonmaken en inspecteren) aan de riolering uitgevoerd.
Haven
De overdracht van de uitbreiding van de haven is op een oor na gereed. Het eerste bedrijf heeft zich op het bedrijfsterrein gevestigd, en het eerste schip voor dit bedrijf is in oktober 2022 gelost.
In 2022 is het "Beheerplan haven Wanssum 2022" vastgesteld. Hierdoor is voor de komende vier jaar de basis gelegd voor het planmatig en op een goed niveau onderhouden van de haven gelegd.
Openbaar Groen
Het veranderende klimaat heeft invloed op het openbare groen en bomen. Met name de hoge temperaturen en drogere perioden hebben een negatieve invloed op de vitaliteit van het groen. De budgetten van 2022 waren nog toereikend om dit op te vangen.
Na de oplevering van het project GOW is alles in het werk gesteld om het ‘nieuwe’ beheerareaal van de gemeente Venray inzichtelijk te krijgen en op te nemen in het reguliere beheer en onderhoud. Voor zowel groen, bomen, bossen als landschappelijke elementen heeft dit gevolgen voor het totale beheerareaal en het daarvoor benodigde onderhoudsbudget. De extra benodigde budgetten voor het beheer en onderhoud van deze elementen zijn de MUIP 2023 aangevraagd en zijn toegekend.
Bossen, Natuurgebieden en Landschappelijke elementen
Ondanks het 'nattere' groeiseizoen van afgelopen jaar zijn er, door de aanhoudende droogte van voorgaande jaren, nog steeds bomen in bossen, natuurgebieden en/of landschappelijke elementen die het zichtbaar moeilijk hebben. De uitval onder bomen is hoger dan normaal. De verzuring ( depositie) heeft ook zijn weerslag op de bosbodem, waardoor de vitaliteit van de bomen sterk afneemt. Vooralsnog wordt herstel middels het reguliere beheer en financiële middelen opgevangen. Mogelijke lange termijn effecten zijn nog onvoldoende inzichtelijk waardoor het onduidelijk is of de huidige beheerbudgetten toereikend zijn.
Naast de oplevering van het project GOW is in het landschap ook het project 'herinrichting Loobeek' aan het gemeentelijke beheerareaal toegevoegd. Hiervoor zullen tevens financiële middelen nodig zijn die middels de MUIP 2023 zijn aangevraagd.
In samenwerking met de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) werd uitvoering gegeven aan projecten die bijdragen aan natuureducatie en burgerparticipatie en die van meerwaarde zijn voor de natuurterreinen. Helaas is medio 2021 het IKL failliet gegaan. Afgelopen jaar is Steunpunt Landschapsbeheer Limburg opgericht, de mogelijkheden worden bekeken voor een samenwerking.
Openbare verlichting
In 2022 zijn lokale knelpunten, zo mogelijk in combinatie met andere projecten opgelost. Een aantal projecten is dit jaar gerealiseerd of opdracht voor gegeven. Er is een groot aantal projecten uitgevoerd waarbij de conventionele verlichting is vervangen door LED. Dit is onder andere gebeurd op de Merseloseweg, hier hebben we LED units geplaatst, met behoud van de armaturen, zogenaamd retrofit. Een groot deel van de wijk Veltum, de Maasheseweg, de St. Jozeflaan, Blitterswijck en een aantal kleine projecten gecombineerd met het civiele werk. Helaas hebben we niet alles uit kunnen voeren wat we gepland hadden, de oorzaak zit onder andere in leveringsproblemen van elektronica en stalen lichtmasten. In 2023 gaan we hiervoor een inhaalslag maken.
Voor 2023 is een nieuw vervangingsplan gemaakt en staan er al weer nieuwe projecten op de planning. We gaan in ieder geval een groot aantal armaturen retrofit toepassen, waarbij het bestaande armatuur behouden blijft en een 50% langere levensduur krijgt. Op dit moment is 61% omgebouwd naar LED.
Gebouwen (vastgoedbeheer)
Inflatie
In 2022 hebben meerdere gebruikers van gemeentelijk vastgoed aangegeven dat de kosten van onderhoud exponentieel zijn gestegen, mede als gevolg van inflatie en prijsindexatie vanaf begin 2022. De gebruikerslasten, als bijvoorbeeld energiekosten, zijn als gevolg van energiecrisis, dusdanig gestegen dat veel gebruikers hiervan last hebben.
Mutaties in de vastgoedportefeuille
In 2021 is het pand Acaciastraat 17 aangekocht. De bedoeling is dat dit pand onderdeel uit gaat maken van de ontwikkeling van de brandweerkazerne. Voor de Kunstenwerkplaats, die het pand huurde van de vorige eigenaar, wordt nog een nieuwe huisvesting gezocht. In 2022 zijn 3 scholen (Veulen, Vredepeel en Geysteren) afgestoten uit de vastgoedportefeuille.
Vastgoedcontractenbeheer
De uitvoering op onderhoud en beheer van gebouwen wordt vastgelegd in overeenkomsten. Vastgoed beheert deze huur- en exploitatiecontracten en anticipeert daarbij op ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de beheercontracten en daarmee (mogelijk) op de uitvoering van het onderhoud. In 2022 hebben er meerdere overleggen plaatsgevonden, op initiatief van gebruikers van gemeentelijk vastgoed, om tot hernieuwde afspraken te komen.
Verduurzaming gebouwen
De gemeente onderneemt acties in verduurzaming van de gebouwen die zij zelf beheert, en daarnaast ontplooien beheerders van de gemeentelijke gebouwen (die zijn geprivatiseerd) ook acties in verduurzaming (bijv. middels aanschaf zonnepanelen, ledverlichting of door toepassing van duurzame materialen die daardoor minder onderhoud behoeven). In 2022 is onderzoek gedaan naar de verduurzaming van (onderdelen van) de MJOP's. Dit heeft geresulteerd duurzaamheidsadviezen voor een 10-tal gebouwen. In overleg met een aantal gebruikers van deze accommodaties wordt, op maatwerkbasis, inmiddels gekeken naar een mogelijke implementatie van duurzaamheidsmaatregelen uit deze opgestelde adviezen. In 2023 zal onderzoek plaatsvinden naar de verduurzamingsmogelijkheden van een aantal andere gebouwen.
Verduurzaming schoolgebouwen
Het beheer van schoolgebouwen ligt bij de schoolbesturen zelf. In 2019 zijn al flinke stappen gezet bij 11 scholen (van SPOV en Dynamiek) in het kader van het ‘fris maken’ van de scholen, onder gebruikmaking van de subsidie die de gemeente hiervoor ter beschikking had gesteld. Door deze investering kwamen de schoolbesturen in aanmerking voor de ‘subsidie duurzame maatschappelijke organisaties’ van de provincie Limburg op basis waarvan vervolgens voor 4 scholen al een slag is gemaakt in de verduurzaming door het leggen van zonnepanelen waarbij deze scholen op het niveau komen van 'stroom neutraal' (ze wekken evenveel stroom op als ze gebruiken).